Gamle slitere forlater Narvik!  
Skrevet og fotografert av Ulf R. Hanssen.

Her om dagen var det to gamle slitere som forlot Narvik. Den ene til et nytt liv i Nord-Troms, den andre til de evige parkeringsplasser via Willys Verksted.


Austin Maxi og Borgward Isabella

Vi snakker her om en Borgward Isabella fra 1960-tallet og en Austin Maxi fra rundt 1970. Den første har stått parkert i Fossestua over lengre tid. Den var opprinnelig vært eid av disponenten på Revold. Med dette var den et kjent syn på byen gjennom flere tiår. Borgward var et mye solgt bilmerke i etterkrigstidens oppbygging av samfunnet, og et rimelig alternativ for de som trengte et nyttekjøretøy etter at bilrasjoneringa ble opphevet rundt 1960. Bilen ble hentet av bergingsvogn på oppdrag av dages eier. Den var rimelig komplett, men rust og slitasje har satt sine spor i kroppen. Motoren lå i varerommet bak. Måten deler var pakket inn på tydet på at noen, på et visst tidspunkt, hadde ambisjoner om at bilen skulle på veien igjen. I mellomtiden har altså naturen villet det annerledes. Vi lyser fred over Isabella’en.  

 Da gikk det straks bedre med den gamle Austin Maxi’en som flere gjenkjenner som firmabilen hos bilforhandler Peder M. Solback ved Domuskrysset. De solgte i hovedsak engelske biler. Fruen, som drev firmaet helt til slutt, brukte denne Austin’en uten at den var formelt registrert. Den gikk kun på firmaets prøvenummer! I helgene kunne den ofte observeres på Rombaksveien, der fru Solback hadde sin hytte.

Etter at firmaet gikk inn overtok fam Øien i Villaveien bilen. Den ble registrert for første gang i 1996. Den ble svært lite brukt, og nå var det altså på tide å finne noen som kunne ta hånd om den før naturen fikk overtaket, også på denne. Bilen så kjempefin ut innvendig, og hadde bare gått 25.000 km . Fredag kom det en delegasjon fra Samuelsberg i Nord-Troms og vekket bilen til live. Tre av hjulene var flate, batteriet likeså, samt at den hydrauliske clutchen sto i tusen stein. Ingen av utfordringene var uoverkommelige, og etter et par timer malte bilen som en engelsk katt og kunne kjøres om bord i lastebilen for egen maskin. Vi gleder oss over dens nye liv og ser frem til å treffe den igjen på fremtidige veterankjøretøytreff!